Deze symptomen van oververmoeidheid kun je beter niet negeren

We leven in een super turbulente tijd op één van de drukste plekken van deze planeet. Veel mensen staan voor hun gevoel 7 dagen per week ‘aan’. Dat terwijl momenten om op te laden steeds schaarser worden. En daar kun je behoorlijk moe van worden. Maar wat is dan het verschil tussen ‘gewoon moe’ en ‘oververmoeidheid’? En wanneer is er sprake van een oranje of misschien zelfs rode vlag? Leer de symptomen van oververmoeidheid herkennen en welke signalen je beter niet kunt negeren.

Symptomen oververmoeidheid – 3 fasen: deze signalen kun je beter niet negeren

We zijn allemaal wel eens moe. Omdat je een drukke dag hebt gehad, de slaap niet kon vatten of in de weer bent geweest met je kinderen. Van deze vermoeidheid herstel je doorgaans snel, vaak heb je aan één of twee nachten slaap voldoende om weer op te laden. Het wordt een ander verhaal als jouw vermoeidheid langer duurt en niet zomaar verdwijnt. Je voelt je moe op een (veel) dieper niveau. Maar wat is dan het verschil tussen ‘gewoon moe’ en ‘oververmoeid’? En wanneer steven je af op een burn-out? Nu ervaart elk mens moeheid anders. Wat de één uitgeput noemt is voor de ander niet meer dan een dipje. Toch zijn er 3 fasen van vermoeidheid te onderscheiden.

Symptomen oververmoeidheid fase 1 – groene vlag

In de eerste vermoeidheidsfase kunnen de volgende situaties en klachten naar voren komen:

– Je bent sneller moe dan je gewend bent

– Je voelt je niet uitgeslapen als je ’s morgens wakker wordt

– Je verlangt steeds vaker naar niets doen en vakantie

– Je to-do lijstje wordt eigenlijk alleen maar langer

Symptomen oververmoeidheid fase 2 – oranje vlag

In de tweede fase – die van chronische vermoeidheid – doen zich vaak de volgende klachten voor:

– Je concentratie gaat achteruit en je korte termijn geheugen wordt slechter

– Je voelt je nooit meer echt uitgerust

– Je bent prikkelbaar en je ergert je aan alles en iedereen

– Je doet van alles door elkaar en kunt niet goed prioriteiten stellen, hierdoor loopt je productiviteit terug

Symptomen oververmoeidheid fase 3 – rode vlag

De 2e fase is al geen pretje, maar in de 3e fase wil je al helemaal niet terecht komen. In deze fase komt er vaak een arts aan te pas om de diagnose chronische oververmoeidheid te stellen. De klachten die deze fase kenmerken zijn:

– Je bent emotioneel bijzonder instabiel en hebt regelmatig emotionele uitbarstingen

– Je kunt nergens meer rust vinden, je voelt je angstig en opgejaagd

– Je stemmingen wisselen elkaar snel af , je bent overdreven vrolijk en positief of juist heel depressief

– Je slaapt te weinig want je kunt slecht in slaap komen en/of niet doorslapen, toch voel je deze vermoeidheid niet meer

Wat te doen bij een rode vlag?

Voor veel mensen die in deze 3e fase terecht zijn gekomen, voelt dat als iets dat plotseling is gebeurd. Toch is dat niet zo. Aan de 3e fase gaat een heel proces (fase 1 en fase 2) vooraf. Hoogstwaarschijnlijk heb je een flink aantal oranje vlaggen genegeerd. Zodra je in de 3e fase bent aangekomen, kan één druppel genoeg zijn om de emmer te doen overlopen (lees: een burn-out te krijgen). Daarom is het van belang om op tijd gas terug te nemen en (professionele) hulp te zoeken. Praat met je partner, een vriend of vriendin en neem je huisarts of therapeut in vertrouwen. Je bent niet voor niets in de derde fase terecht gekomen en het is zinvol om te onderzoeken waarom je het zover hebt laten komen.

Hoe mijn programma’s je kunnen helpen

Of je nou in fase 1, 2 of zelfs 3 bent beland: ik kan je van dienst zijn. Wanneer je oververmoeid bent, is er meer in je lichaam aan de hand dan enkel onvoldoende slaap en teveel stess. Want doordat je een tijdje of soms een hele lange tijd, veel stresshormonen hebt aangemaakt, is je hormoonhuishouding uit balans. Bijna alles in je lichaam wordt geregeld door hormonen welke allemaal met elkaar in verbinding staan. Slaap je weinig? Dan krijg je trek ik suikers, een ‘snelle vette hap’ of zout. Hierdoor ontstaan er tekorten en verstoringen in je mineraal- en vitamine balansen en kan de darmflora verstoord raken…En dit ga je merken. Je lichaam trekt aan de bel en geeft signalen af dat het anders moet! Maar hoe?…

Ik help je graag verder. Bekijk hier het aanbod van mijn programma’s en bekijk wat het meest bij jou past. Twijfel je en wil je graag meer weten over mijn werkwijze en of en hoe ik jou kan helpen? Plan dan hier een gratis kennismakingsgesprek in.

Doe mee aan de E-learning Powerful You

Constante vermoeidheid, je niet gelukkig voelen, stress en gewichtstoename maken deel uit van een groter geheel, dat weinig te maken heeft met alleen een dieet en / of lichaamsbeweging. Gezond eten en bewegen zijn belangrijk, maar als je dat al hebt geprobeerd en je geen resultaten ziet, ben je waarschijnlijk een van de vrouwen die onbewust lijdt aan een overbelasting van de bijnieren of een ander hormonaal disbalans.

In de E-learning Powerful You, gaan we tot de kern van het probleem komen en een bewezen stap-voor-stap systeem volgen. Hierbij ontdek jij hoe pure, verse, onbewerkte voeding en aandacht voor jouw leefstijl en mindset een verschil van dag en nacht kan maken in hoe jij je voelt en hoe jij functioneert. Niet zeker of dit programma bij je past? Plan via de homepage een gratis online kennismaking met mij in.

Ik help je graag!

Lieve groet,

Inge