Tips om je hormoonbalans te herstellen: #1 vermijd suiker en bewerkte koolhydraten

Wist jij dat je hormonen invloed hebben op je stofwisseling, humeur en menstruatiecyclus? Daarom is het belangrijk om je hormonen in balans te houden. Heb jij het gevoel dat jouw hormonen niet in balans zijn? In deze reeks geef ik je praktische tips om je hormoonbalans te herstellen. We starten met tip 1: vermijd suiker en bewerkte koolhydraten. Waarom? Bekijk de video of lees het hieronder!

Wat zijn koolhydraten

Koolhydraten zijn zetmeel, suikers en vezels. Koolhydraten hebben voor veel mensen een negatieve klank. Steeds meer mensen kiezen voor koolhydraatarme diëten. Toch zijn koolhydraten belangrijke leveranciers van energie. Niet voor niets zitten ze in zoveel voedingsmiddelen: fruit, groente, aardappelen, brood, pasta, peulvruchten, frisdrank, koekjes, toetjes, sapjes, alcohol etc. Maar over de hele linie eten we echter veel te veel snelle koolhydraten, ofwel bewerkte koolhydraten, en te weinig langzame koolhydraten

Snelle en langzame koolhydraten

Sommige koolhydraten worden sneller omgezet in glucose dan andere. Snelle koolhydraten worden snel opgenomen in het bloed waardoor je hoge pieken in je bloedsuiker krijgt. Deze pieken kunnen hormonale problemen geven en schade aan je bloedvaten veroorzaken. Je vindt snelle koolhydraten vooral in producten met suiker en witmeel. Langzame koolhydraten worden trager door je lichaam verteerd. Ze hebben lange ketens van moleculen waardoor je lichaam meer tijd nodig heeft om er energie uit te halen en hierdoor piekt je bloedsuiker niet zo snel. Dit proces gebeurt veel geleidelijker waardoor je ook langer een verzadigd gevoel hebt. Producten met langzame koolhydraten bevatten over het algemeen meer vezels. 

Over de hele linie eten we echter veel te veel snelle koolhydraten. Misschien denk je nu ‘dat zal bij mij wel meevallen, ik eet bijna geen suiker’. Maar wist je dat we gemiddeld 50 kilo suiker per jaar eten? En dat deze suiker voor het grootste gedeelte uit voedingsmiddelen komt die we totaal niet herkennen als suiker? Voor veel mensen geldt dat veel van hun maaltijden of tussendoortjes onherkenbare snelle koolhydraten bevat die veel gevolgen kunnen hebben. Van snoep, koekjes, ijs en chocolade begrijpen we vaak wel dat deze suikers bevatten. Veel mensen checken etiketten om te kijken hoeveel suikers in een product zitten. 

Maar als je niet verwacht dat het product suikers of snelle koolhydraten bevat, waarom zou je dan het etiket checken?

Benieuwd of jouw hormonen in balans zijn? Doe de geheel gratis en anonieme test!

Doe de test hier!

Producten met snelle koolhydraten

Nagenoeg in alle frisdranken en vruchtensapjes vind je snelle koohlydraten, maar ook in de volgende producten: 

 • Brood
 • Pasta’s
 • Crackers
 • Koekjes
 • Muesli
 • Cruesli (hoe minder vezels het bevat, des te sneller het omgezet wordt in suiker)
 • Rijstwafels en andere (vaak ook glutenvrije) voeding die van rijst gemaakt wordt
 • Mais en alle (vaak ook glutenvrije) producten die ervan gemaakt worden
 • Aardappel en aardappelproducten (vooral gebakken of gefrituurd)
 • Kant-en-klare soepen
 • Kruidenmix
 • Sauzen
 • Oploskoffie
 • Spreads
 • Vleeswaren met suikers

Ook fruit, peulvruchten en de meeste groenten bevatten suikers. Dit zijn wel natuurlijke suikers. We hebben minimaal 2 stuks fruit per dag nodig en minimaal 400-500 gram groente. 

Suiker op verpakkingen kan vele namen hebben. Ik noem er een aantal:

 • Suiker
 • Kristalsuiker
 • Rietsuiker
 • Invertsuiker
 • Melksuiker
 • Vruchtensuiker
 • Druivensuiker
 • Moutsuiker
 • Oersuiker
 • Kandij

Bij deze namen snap je nog dat het om suiker gaat. Maar er zijn ook heel wat namen waarvan de gemiddelde consument niet weet wat het om suiker gaat. Verborgen namen van suiker zijn bijvoorbeeld: 

 • Sacharose
 • Lactose
 • Fructose
 • Dextrose
 • Maltose

En alle andere ingrediënten die op ‘-ose’ eindigen. Ook de volgende benamingen duiden op de aanwezigheid van suiker: 

 • Stroop 
 • Honing
 • Siroop
 • Malt
 • Maltodextrine
 • Maple syrup
 • Melasse
 • Nectar
 • Moutextract
 • Sucanat
 • Oerzoet
 • Diksap

Laat je tenslotte niet misleiden door onschuldig klinkende namen zoals vruchtenextract, vruchtenconcentraat, vruchtensapconcentraat en vruchtensap op basis van extracten of concentraten. Ook dit zijn allemaal suikers. Ik hoop je met dit artikel meer inzichten te hebben gegeven in suikers en bewerkte koolhydraten, zodat jij makkelijker je hormoonbalans kunt herstellen. Niet zeker of je hormonen in balans zijn? Doe de test [link] en kom er snel genoeg achter! 

Doe mee aan de E-learning Powerful You

Constante vermoeidheid, je niet gelukkig voelen, stress en gewichtstoename maken deel uit van een groter geheel, dat weinig te maken heeft met alleen een dieet en / of lichaamsbeweging. Gezond eten en bewegen zijn belangrijk, maar als je dat al hebt geprobeerd en je geen resultaten ziet, ben je waarschijnlijk een van de vrouwen die onbewust lijdt aan een overbelasting van de bijnieren of een ander hormonaal disbalans. 

In de E-learning Powerful You, gaan we tot de kern van het probleem komen en een bewezen stap-voor-stap systeem volgen. Hierbij ontdek jij hoe pure, verse, onbewerkte voeding en aandacht voor jouw leefstijl en mindset een verschil van dag en nacht kan maken in hoe jij je voelt en hoe jij functioneert. 

Ik help je graag!

Lieve groet, 

Inge