Tips om je hormoonbalans te herstellen: #2 eet goede vetten

Wist jij dat je hormonen invloed hebben op je stofwisseling, humeur en menstruatiecyclus? Daarom is het belangrijk om je hormonen in balans te houden. Heb jij het gevoel dat jouw hormonen niet in balans zijn? In deze reeks geef ik je praktische tips om je hormoonbalans te herstellen. Tip 2: eet goede vetten. Waarom? Dat lees je hieronder.

Heb je tip 1 gemist? Je vindt deze hier

Vetten zijn door de jaren heen in een negatief daglicht komen te staan. In de jaren tachtig werd er door verschillende mediakanalen verkondigd dat vet erg slecht is voor het lichaam. Maar is dit wel zo? Mijn antwoord is simpel: Nee. Vet is niet slecht voor ons lichaam. 

Je lichaam heeft vet, koolhydraten en eiwitten nodig om hormonen aan te kunnen maken die nodig zijn om bepaalde functies uit te kunnen oefenen. Maar niet alle vetten zijn goed voor je. We kunnen vetten onderverdelen in verschillende soorten:

 • Verzadigde vetten
 • Onverzadigde vetten
 • Meervoudige onverzadigde vetten
 • Transvetten

Wat zijn transvetten

Transvetten zijn vetten die ontstaan doordat onverzadigde vetten worden verhit. Door de verhitting kunnen de vetzuren niet meer dienen als grondstof voor de functies. Deze vetten moet je zoveel mogelijk vermijden. Transvetten kom je met name tegen in:

 • Koekjes
 • Bladerdeeg Producten
 • Chips
 • Snoep
 •  Harde margarine
 • Gebak en cake
 • Koffiemelkpoeder
 • Pizza’s

En veel kant en klare maaltijden. 

 Benieuwd of jouw hormonen in balans zijn? Doe hier de test

Welke vetten moet ik dan wel eten?

Er zijn ook zogenoemde gezonde vetten. Deze leveren energie en zijn nodig voor de opname van belangrijke vitamines en mineralen. Als je te weinig van deze vetten eet gaat het lichaam vragen om koolhydraten en suikers, en dat willen we juist niet. Gezonde vetten die je zonder probleem kunt eten zitten in:

 • Olijven en olijfolie 
 • Kokosnoot en kokosolie 
 • Biologische (rauwe) zuivelproducten 
 • Avocado
 • Noten 
 • Pitten 
 • Zaden 
 • Biologische eieren 
 • Gras gevoerd vlees
 • Wilde (vette) vis 

Vette vis is echt ongelooflijk gezond. Vissen zijn namelijk rijk aan hoogwaardige eiwitten en omega-3-vetten die je juist beschermen tegen ziektes. Dit kunnen we goed gebruiken, helemaal in deze tijd. Er zijn aanwijzingen dat deze omega-3-vetten ook kunnen helpen bij het verminderen van visceraal vet (gevaarlijke buikvet). Daarom vind je ook regelmatig vette vis terug in mijn recepten. Gezonde vette vissoorten zijn: 

 • Zalm 
 • Haring 
 • Sardines 
 • Makreel 
 • Ansjovis 
 • Karper
 • Forel
 • Tonijn

Ik hoop dat ik je met dit artikel meer inzage heb gegeven in welke vetten goed zijn en hoe jij je hormoonbalans kunt herstellen. Niet zeker of je hormonen uit balans zijn? Doe de test en je komt er snel genoeg achter!

Doe mee aan de E-learning Powerful You

Constante vermoeidheid, je niet gelukkig voelen, stress en gewichtstoename maken deel uit van een groter geheel, dat weinig te maken heeft met alleen een dieet en / of lichaamsbeweging. Gezond eten en bewegen zijn belangrijk, maar als je dat al hebt geprobeerd en je geen resultaten ziet, ben je waarschijnlijk een van de vrouwen die onbewust lijdt aan een overbelasting van de bijnieren of een ander hormonaal disbalans. 

In de E-learning Powerful You, gaan we tot de kern van het probleem komen en een bewezen stap-voor-stap systeem volgen. Hierbij ontdek jij hoe pure, verse, onbewerkte voeding en aandacht voor jouw leefstijl en mindset een verschil van dag en nacht kan maken in hoe jij je voelt en hoe jij functioneert. 

Ik help je graag!

Lieve groet, 

Inge