Tips om je hormoonbalans te herstellen: #3 pas op met vruchtensappen

Wist jij dat je hormonen invloed hebben op je stofwisseling, humeur en menstruatiecyclus? Daarom is het belangrijk om je hormonen in balans te houden. Heb jij het gevoel dat jouw hormonen niet in balans zijn? In deze reeks geef ik je praktische tips om je hormoonbalans te herstellen. Tip 3: pas op met vruchtensappen. Waarom? Dat lees je hieronder.

De eerste tips gemist? Je vindt ze hieronder:
– Tip 1: Vermijd suikers en bewerkte koolhydraten
– Tip 2: Eet de goede vetten

Een glas vruchtensap is minder gezond dan je denkt. Vruchtensappen zijn gemaakt van fruit. Hoewel dit heel gezond klinkt, bevatten de meeste vruchtensappen veel suikers en energie (calorieën). Het drinken van veel vruchtensap vergroot daardoor de kans op insulineresistentie en kan daarbij je darmwand verstoren. En juist je darmen zijn belangrijk om voedingstoffen op te nemen! Daarbij wordt in je darmen voor 90% je feel goed hormoon aangemaakt. Naast veel suikers bevatten vruchtensappen ook zuren, en deze kunnen weer je gebit aantasten. 

Misleidende namen

 Vruchtendrank, vruchtennectar en dubbeldrank zijn geen 100% fruitsappen. Deze dranken bevatten naast vruchtensap, water, toegevoegde suiker, vaak ook citroenzuur, aroma’s en andere hulpstoffen. Er bestaat ook limonade met vruchtenextract, daar zit nog minder vruchtensap in. Laat je niet misleiden door deze benamingen op de verpakking. 

Benieuwd of jouw hormonen in balans zijn? Doe hier de test!

Waarom fruit beter is dan vruchtensap

Vruchtensap heeft niet de positieve effecten op de gezondheid zoals fruit. In fruit zitten meer vezels dan in vruchtensappen. Bij de bereiding van sap gaan voedingsstoffen uit fruit verloren. In sap zitten wel wat vitamines, maar die krijg je al genoeg binnen als je 2 porties fruit per dag eet. Bovendien zijn de vezels die in fruit zitten vaak uit de sap verdwenen en deze zijn juist belangrijk voor je darmen. 

Een andere reden waarom vruchtensap minder goed is dan fruit is het vele vruchtensuiker (fructose) wat het bevat. Er zit in vruchtensap vaak net zoveel suiker als in een frisdrank. In een glas appelsap of sinaasappelsap zit bijvoorbeeld zo’n 7 suikerklontjes in, wat neerkomt op ongeveer 110 kilocalorieën. Bij het drinken van vruchtensappen voel je bovendien pas veel later dat je vol zit dan bij het eten van een stuk fruit. 5 uitgeperste sinaasappels kun je gemakkelijk opdrinken, maar probeer maar eens 5 sinaasappels zo op te eten! Als je sap drinkt krijg je dus ongemerkt veel calorieën binnen.
Ik hoop je met dit artikel beter te hebben geïnformeerd over de nadelen van teveel vruchtensap en weer een stapje te hebben geholpen om je hormoonbalans te herstellen. Benieuwd of je hormonen in balans zijn? Doe hier de test.

Doe mee aan de E-learning Powerful You

Constante vermoeidheid, je niet gelukkig voelen, stress en gewichtstoename maken deel uit van een groter geheel, dat weinig te maken heeft met alleen een dieet en / of lichaamsbeweging. Gezond eten en bewegen zijn belangrijk, maar als je dat al hebt geprobeerd en je geen resultaten ziet, ben je waarschijnlijk een van de vrouwen die onbewust lijdt aan een overbelasting van de bijnieren of een ander hormonaal disbalans. 

In de E-learning Powerful You, gaan we tot de kern van het probleem komen en een bewezen stap-voor-stap systeem volgen. Hierbij ontdek jij hoe pure, verse, onbewerkte voeding en aandacht voor jouw leefstijl en mindset een verschil van dag en nacht kan maken in hoe jij je voelt en hoe jij functioneert. 

Ik help je graag!

Lieve groet, 

Inge