Tips om je hormoonbalans te herstellen: #4 drink voldoende groene thee

Wist jij dat je hormonen invloed hebben op je stofwisseling, humeur en menstruatiecyclus? Daarom is het belangrijk om je hormonen in balans te houden. Heb jij het gevoel dat jouw hormonen niet in balans zijn? In deze reeks blogs geef ik je praktische tips om je hormoonbalans te herstellen. Tip 4: drink voldoende groen thee. Waarom? Je leest de voordelen van groene thee hieronder.

De eerste tips gemist? Je vindt ze hieronder:

Tip 1: Vermijd suikers en bewerkte koolhydraten

Tip 2: Eet goede vetten

Tip 3: Pas op met vruchtensappen

Wist je dat groene thee met citroensap een verzachtende drank is waar je op elk moment van de dag van kunt genieten? Het is vol van smaak, lekker en gemakkelijk te bereiden. Het is ook zeer voedzaam en onderzoek heeft uitgewezen dat het in verband wordt gebracht met een lange lijst van potentiële gezondheidsvoordelen. 

Thee is een warme drank die wordt vervaardigd uit de gedroogde bladeren van de theeplant (Camellia sinensis), welke van origine uit China komt. De bereidingswijze van deze bladeren zorgen voor afzonderlijke theesoorten. De meeste bekende zijn:

  • Groene thee: gestoomde theeblaadjes
  • Zwarte thee: volledig geoxideerd
  • Oolong thee: half geoxideerd

In groene thee zijn de meeste antioxidanten bewaard gebleven. Andere theesoorten zoals muntthee, rooibos of sterrenmix zijn niet gemaakt van theebladeren en vallen onder de kruidentheeën. Een groot verschil tussen de theesoorten is de aanwezige cafeïne. Deze komt niet voor in kruidenthee. De cafeïne in thee wordt vaak theïne genoemd. Een kop thee bevat gemiddeld 30 milligram cafeïne. In zwarte- en oolong thee zit meer cafeïne dan in groene thee. Maar ook deze laatstgenoemde bevat het dus, wat veel mensen niet weten.

Je kunt thee natuurlijk met warm water drinken maar je kunt er ook mee koken en bakken. Voeg eens sterk gezette thee toe aan de ontbijtpap, smoothie of aan een cakebeslag. Van afgekoelde thee kun je ook een heerlijke ijsthee maken met citroen en ijsblokjes!

Benieuwd of jouw hormonen in balans zijn? Doe de test!

De voordelen van groene thee

Groene thee bevat zeer veel flavonoïden en catechines die krachtige antioxidanten zijn. Eén van de krachtigste antioxidanten in groene thee is wel epigallocatechinegallaat (EGCG). Daarnaast kan L-theanine, wat in groene thee zit, angsten verminderen en rust geven. Ook kunnen de verschillende stoffen in groene thee het verbranden van vet stimuleren. 

Vele studies brengen het drinken van groene thee in verband met een lagere kans op verschillende soorten kanker.

Wist je dat groene thee tegen neurodegeneratie werkt en je daarmee kan beschermen tegen Alzheimer en Parkinson? Groene-theedrinkers hebben een 18% lagere kans op het krijgen van diabetes. Groene thee kan het oxideren van het LDL-cholesterol tegengaan en hiermee het risico op hart- en vaatziekte verkleinen. 

Pas op voor vervuilde thee

Kies altijd voor biologische thee uit een betrouwbaar land. Goedkope groene thee kan gemakkelijk vervuild zijn met bestrijdingsmiddelen of fluoride (wat weer invloed heeft op je schildklier). Ik hoop je met dit artikel beter te hebben geïnformeerd over de voordelen van groene thee en weer een stapje te hebben geholpen om je hormoonbalans te herstellen. Benieuwd of je hormonen in balans zijn? Doe hier de test. 

Doe mee aan de E-learning Powerful You

Constante vermoeidheid, je niet gelukkig voelen, stress en gewichtstoename maken deel uit van een groter geheel, dat weinig te maken heeft met alleen een dieet en / of lichaamsbeweging. Gezond eten en bewegen zijn belangrijk, maar als je dat al hebt geprobeerd en je geen resultaten ziet, ben je waarschijnlijk een van de vrouwen die onbewust lijdt aan een overbelasting van de bijnieren of een ander hormonaal disbalans. 

In de E-learning Powerful You, gaan we tot de kern van het probleem komen en een bewezen stap-voor-stap systeem volgen. Hierbij ontdek jij hoe pure, verse, onbewerkte voeding en aandacht voor jouw leefstijl en mindset een verschil van dag en nacht kan maken in hoe jij je voelt en hoe jij functioneert. 

Ik help je graag!

Lieve groet, 

Inge