Tips om je hormoonbalans te herstellen: #5 krijg voldoende lichaamsbeweging

Wist jij dat je hormonen invloed hebben op je stofwisseling, humeur en menstruatiecyclus? Daarom is het belangrijk om je hormonen in balans te houden. Heb jij het gevoel dat jouw hormonen niet in balans zijn? In deze reeks geef ik je praktische tips om je hormoonbalans te herstellen. Tip 5: Krijg voldoende lichaamsbeweging. Waarom het zo goed is? Dat lees je hieronder.

De eerste tips gemist? Je vindt ze hieronder:
– Tip 1: Vermijd suikers en bewerkte koolhydraten
– Tip 2: Eet de goede vetten
– Tip 3: Pas op met vruchtensappen
– Tip 4: Drink voldoende groene thee

Dat bewegen gezond is, is inmiddels algemeen bekend. Maar het is niet makkelijk om dagelijkse beweging te integreren in je leefstijl. Naast de eventuele zorg voor de kinderen, werken en een sociaal leven komt bij veel mensen sporten op de laatste plaats. Ik ben net zo. Wel mag ik graag wandelen, dit probeer ik dan ook elke dag te doen. Al is het maar een halfuur tot 40 minuten. Ik merk dat ik er fitter van wordt en ook meer energie krijg. Door dagelijks, mijn rondje door de stad of het park te lopen in een normaal tempo, voel ik de zuurstof en energie weer door mijn lichaam stromen. En echt, ik kan nog zo moe zijn, toch kan ik wandelen wel altijd opbrengen omdat ik ervaar dat het energie na de tijd geeft. Maar waar komt deze energie dan nu vandaan? 

Energie door sporten

De energie in het lichaam komt ergens vandaan. Lichaamsenergie wordt inwendig gefabriceerd, in de energiefabriekjes die zich in lichaamscellen bevinden: de mitochondriën.

De brandstof die je uit je voeding haalt, is niet zomaar en ineens brandstof voor je cellen en de rest van je lichaam. Eerst zet je lichaam de voedingsmoleculen om in het stofje ATP. Alleen ATP is door je lichaam te benutten als energie voor allerlei functies en herstel. Via een behoorlijk complex (scheikundig) inwendig proces zet je lichaam de brandstof uit je voeding dus om in de bruikbare stof ATP. Dit proces kun je – voor het gemak – zien als de ademhaling van je cellen. En die celademhaling vindt plaats dankzij de minuscule celdeling die mitochondriën heten. Die kleine deeltjes in je lichaamscellen zijn dus essentieel voor je lichaam. 

Heb je enig idee hoeveel mitochondriën (energiefabriekjes) je hebt? Het aantal energiefabriekjes in je lichaam is bepalend voor hoe fit en gezond je bent én hoe fit en gezond jij je voelt. Energiefabriekjes zijn namelijk van cruciaal belang voor de werking van je lichaam. Ben je de 30 gepasseerd? Of ben je 50 lentes jong? Ga niet bij de pakken neer zitten. Je hebt zélf invloed op de hoeveelheid energiefabriekjes in je lichaam én op hoe goed ze kunnen produceren!

Je kunt het aantal energiefabriekjes in je lichaam verdriedubbelen door gezonde voeding te eten en je spiermassa te vergroten. 

Benieuwd of jouw hormonen in balans zijn? Doe de gratis online test!

Waarom je spiermassa vergroten goed is

Spiercellen bevatten de meeste energiefabriekjes. Door meer spiercellen te kweken – met sport en beweging – kun je dus de hoeveelheid energiefabriekjes in je lichaam vergroten en krijg je meer energie! Daarbij is het sporten dus ook nog eens erg gezond voor je hormonen. Althans als je op de juiste manier sport! Verkeerd sporten kan ook voor hormonale disbalansen zorgen. 

Krachttraining is een heel mooie tool om een aantal hormonen te kunnen prikkelen. Vooral de volgende hormonen kun je positief of negatief beïnvloeden door training:

  • Groeihormoon 
  • Testosteron 
  • Cortisol
  • Insuline 
  • Schildklierhormoon 

Daarnaast is krachttraining ook een hele goede manier om gewicht te verliezen. Ondanks dat je misschien denkt dat hardlopen, fietsen, zwemmen, roeien of andere duursporten beter zijn om af te vallen. Krachttraining, oftewel het trainen met het juiste gewicht/weerstand zorgt ervoor dat de homeostase (je lichaams balans) verstoord wordt. Homeostase staat voor evenwicht in het lichaam. Huh, willen we het evenwicht in ons lichaam verstoren? Ja! In dit geval wel. Ik zal het uitleggen.

Wanneer de homeostase verstoord wordt door training, zoekt het lichaam naar een nieuw evenwicht. Een leuke bijkomstigheid is dat de schildklier harder moet werken om weer in de juiste homeostase te komen en dit kost energie. Dit houdt in dat de lichaamsverbranding wat harder gaat na het zoeken van het nieuwe evenwicht. Na een krachttraining kan je lichaam tot wel 48 uur na de training in een vetverbranding modus (na-verbranding) staan. Een krachttraining is daarmee effectiever dan een rondje hardlopen waarbij je een naverbranding hebt van slechts +- 30 minuten!

En hoe meer spieren, hoe hoger je stofwisseling in rust. Hierdoor verbrand je dus sneller vetweefsel. Vrouwen zijn vaak bang er als een bodybuilder uit te gaan zien maar dat gebeurt niet zo snel. Vrouwen hebben veel minder testosteron dan mannen en testosteron zorgt voor snelle spierontwikkeling.

Belangrijk is om nooit langer dan 45 minuten te trainen. Na 45 minuten intensief sporten zijn de suikervoorraden in het lichaam namelijk op. Het hormoon cortisol (stresshormoon) komt dan vrij en dit zorgt voor spierafbraak en dat is iets wat we niet willen. Daarnaast wil je ook niet teveel cortisol aanmaken. Cortisol zorgt voor vet-aanmaak op de buik, en dat willen we al helemaal niet!

Hoe meer spieren hoe hoger het energieverbruik (je stofwisseling) in rust. Twee tot drie keer in de week krachttraining is voldoende om een mooiere shape te krijgen en je stofwisseling in rust te verhogen en je hormonen weer in balans te krijgen. Ik hoop je met dit meer inzichten te hebben gegeven in waarom voldoende lichaamsbeweging goed is voor jou en je hormonen. Benieuwd of je hormonen in balans zijn? Doe hier de test.  

Doe mee aan de E-learning Powerful You

Constante vermoeidheid, je niet gelukkig voelen, stress en gewichtstoename maken deel uit van een groter geheel, dat weinig te maken heeft met alleen een dieet en / of lichaamsbeweging. Gezond eten en bewegen zijn belangrijk, maar als je dat al hebt geprobeerd en je geen resultaten ziet, ben je waarschijnlijk een van de vrouwen die onbewust lijdt aan een overbelasting van de bijnieren of een ander hormonaal disbalans. 

In de E-learning Powerful You, gaan we tot de kern van het probleem komen en een bewezen stap-voor-stap systeem volgen. Hierbij ontdek jij hoe pure, verse, onbewerkte voeding en aandacht voor jouw leefstijl en mindset een verschil van dag en nacht kan maken in hoe jij je voelt en hoe jij functioneert. 

Ik help je graag!

Lieve groet, 

Inge