Versterk jouw immuunsysteem met deze 5 simpele ingrediënten

Ben jij de laatste tijd erg moe? Zorg dat jouw immuunsysteem voor jou gaat werken. Aan de hand van vijf simpele ingrediënten laat ik jou zien hoe je een heerlijke zoete aardappelsoep kunt maken die jou helpt om jouw immuunsysteem te versterken. Kijk je mee?

Voor deze soep hebben we de volgende ingrediënten nodig:

  1. Zoete aardappel
  2. Winterpeen
  3. Knoflook
  4. Rode paprika
  5. Rode Ui
  6. Runderbouillon (liever een vegan versie? Vervang de runderbouillon door een plantaardig alternatief)

Waarom zijn deze ingrediënten goed voor mijn immuunsysteem? 

Deze simpele producten bevatten elk verschillende stofjes die bij elkaar genomen een versterkend effect hebben. Neem zo de knoflook en ui. Beide bevatten het krachtige stofje allicine. Dit stofje wordt gezien als een natuurlijke antibioticum en komt vrij wanneer je de knoflook of ui snijdt. Allicine verhoogt het aantal witte bloedcellen, en deze zijn heel belangrijk voor het versterken van je immuunsysteem. Een winterpeen bevat veel vitamine B en natuurlijke extra vezels die weer goed zijn voor je darmen. De zoete aardappel bevat ook veel vezels en is laag in koolhydraten, dit zorgt ervoor dat je insulinespiegel niet te snel stijgt! En als laatste hebben we nog de rode paprika. Rode paprika is een bron van vitamine C!

Wat is het immuunsysteem eigenlijk?

Je immuunsysteem klinkt als iets wat rondzweeft in je lichaam. Maar eigenlijk bestaat je immuunsysteem uit drie delen of beter gezegd mechanismen. Deze drie mechanismen zijn: 

  • Eerstelijns immuunsysteem
  • Tweedelijns immuunsysteem
  • Derdelijns immuunsysteem

Eerstelijns immuunsysteem:

Het eerstelijns immuunsysteem bevindt zich in je huid en de slijmlagen van je lichaam. Denk aan je luchtwegen en darmen. Dit systeem kan binnenkomende bacteriën, schimmels en virussen tegenhouden. Niezen, snotteren en extra slijmaanmaak zijn natuurlijke reacties om deze buiten te deur te houden.

Tweedelijns immuunsysteem:

Het tweedelijns immuunsysteem richt zich meer op de algemene afweer in het lichaam. Dit immuunsysteem noemen we ook wel ‘aangeboren’ omdat je het vanaf je geboorte al hebt. Witte bloedcellen zijn hier een belangrijk onderdeel van. Deze bevinden zich in bloed, weefsels en lymfevaten. Dat is dan ook de reden dat veel weerstandverhogende voedingsmiddelen de witte bloedcellen sterker maken of helpen vermeerderen. Je tweedelijns immuunsysteem komt in actie als je eerstelijns immuunsysteem bepaalde microben niet heeft kunnen tegenhouden.

Derdelijns immuunsysteem

Dan is er ook nog een derdelijns immuunsysteem. Dit is wat trager van aard en komt pas zo’n 7 dagen na binnenkomst van de indringer in actie. Eigenlijk is dit immuunsysteem alleen actief als andere barrières en het aangeboren immuunsysteem de infectie niet de baas konden worden. Dit deel van je immuunsysteem heeft een goed geheugen! Volgende besmettingen met eenzelfde soort ziekteverwekker worden herkend en sneller opgeruimd. Zo doen we met vaccins vooral een beroep op dit derdelijns immuunsysteem.

Je immuunsysteem is niet enkel één systeem maar bestaat uit drie mechanismen die op een complexe manier met elkaar samenwerken. Klinkt als een geoliede machine toch? Helaas is dat vaak niet zo. Bij veel mensen zit er een kink in de kabel. Ofwel: een verminderd werkbaar immuunsysteem. Dat kan in alle lijnen voorkomen. Een krachtig immuunsysteem daarentegen werkt alle (oké, veruit de meeste) vervelende binnendringers snel de deur uit zonder dat je daar veel van merkt. Het maakt daarbij niet uit of het een bekend of onbekend virus is.

Je kunt alle lagen van je immuunsysteem sterk houden met voldoende slaap, veel beweging, een goede omgang met stress en voeding! Vooral groenten, fruit, vette vis en gezonde vetten hebben een bewezen positief effect op het sterk houden van het immuunsysteem. 

Ik hoop je hiermee meer informatie te hebben gegeven over de werking van je immuunsysteem en inspiratie voor een simpel gerecht die jouw immuunsysteem kan versterken!

Doe mee aan de E-learning Powerful You

Constante vermoeidheid, je niet gelukkig voelen, stress en gewichtstoename maken deel uit van een groter geheel, dat weinig te maken heeft met alleen een dieet en / of lichaamsbeweging. Gezond eten en bewegen zijn belangrijk, maar als je dat al hebt geprobeerd en je geen resultaten ziet, ben je waarschijnlijk een van de vrouwen die onbewust lijdt aan een overbelasting van de bijnieren of een ander hormonaal disbalans. 

In de E-learning Powerful You, gaan we tot de kern van het probleem komen en een bewezen stap-voor-stap systeem volgen. Hierbij ontdek jij hoe pure, verse, onbewerkte voeding en aandacht voor jouw leefstijl en mindset een verschil van dag en nacht kan maken in hoe jij je voelt en hoe jij functioneert. 

Ik help je graag!

Lieve groet, 

Inge