Hormonen uit balans: hoe werkt dat?

“Maar hoe kunnen mijn hormonen uit balans raken?” een hele terechte vraag welke ik in vrijwel elk intake hoor. Want als je niet weet wat het precies is en hoe ze werken, hoe krijg je ze dan ooit weer in balans? Lees daarom op deze pagina precies wat hormonen zijn, wat ze doen en hoe ze uit balans kunnen raken. De oplossing? Lees hier 10 simpele tips om je hormonen in balans te krijgen.

Wat zijn hormonen?

We beginnen bij het begin: Hormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt en die via de bloedbaan de organen en weefsels aansturen om allerlei lichaamsfuncties te regelen. Hormonen hebben invloed op zowel langlopende lichaamsprocessen, zoals de groei of de puberteit, als kortlopende lichaamsprocessen zoals bloeddruk en angstreacties Deze stofjes zijn werkzaam op de lange termijn en ze zijn van invloed op allerlei processen die zich in je lichaam afspelen, waaronder:

  • Je stofwisseling en gewicht
  • Je lichamelijke ontwikkeling
  • Je seksuele functie en voortplanting
  • Je slaapcyclus
  • Je stressniveau
  • Je humeur

Hormonen worden gemaakt in de klieren van verschillende lichaamsdelen, o.a.:

  • Het hoofd: hypothalamus en hypofyse
  • De hals: schildklier en bijschildklieren
  • De buik: bijnieren, alvleesklier (pancreas)
  • De voorplantingsorganen: eierstokken of teelballen

Hoe raken hormonen uit balans?

Omdat hormonen zo’n groot effect hebben op je lichaam, is het belangrijk om ze allemaal hun werk te laten toen. Je hebt een verstoorde hormoonbalans wanneer je te veel of te weinig van bepaalde hormonen aanmaakt. Dit kan leiden tot lichamelijke en mentale klachten.

Over het algemeen houdt je lichaam de hormonen goed in balans. Het kan echter gebeuren dat je hormonen uit balans raken, door verschillende oorzaken. Je merkt dit al gauw doordat je dan niet lekker in je vel zit en met gezondheidsklachten te maken krijgt. Weet je niet zeker of jouw klachten bij een verstoord hormoonbalans horen? Doe dan hier de gratis en anonieme test en krijg direct een score!

Wat zijn oorzaken van een verstoorde hormoonbalans?

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat je hormonen uit balans raken. De vijf meest voorkomende oorzaken zijn:

  • 1. Een verkeerd voedingspatroon

    Een verkeerd voedingspatroon bevat onder meer (te)veel snelle suikers. Dit zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel waardoor je lichaam continu insuline moet aanmaken om die suikerspiegel weer te laten dalen. Op een gegeven moment kunnen je cellen hierdoor ongevoelig worden voor insuline. Ook het gehalte aan het hormoon cortisol kan zich hierdoor gaan verhogen. Deze snelle schommelingen in de bloedsuikerspiegel zorgen op hun beurt weer voor stress in het lichaam en bovenal dat je hormonen uit balans raken.
  • 2. Te weinig lichaamsbeweging

    Naast het feit dat door lichaamsbeweging je botmassa en spieren sterker worden en je lichaam minder gevoelig raakt voor ontstekingen, speelt het ook in de hormoonbalans een grote rol. Door voldoende te bewegen worden bepaalde hormonen gestimuleerd om actief aan het werk te gaan, waardoor je meer energie krijgt.
  • 3. Stress

    Stress helpt je van origine om goed en snel op gevaar te reageren. Wanneer je stress ervaart, wordt de productie van bepaalde hormonen aangewakkerd zoals cortisol en adrenaline. Wanneer je te vaak gestresst bent, raakt simpelweg de productie van deze hormonen overbelast waardoor er een disbalans ontstaat in je hele hormoonhuishouding.
  • 4. Te weinig slaap

    Ook kunnen je hormonen uit balans raken door te weinig slaap of een slechte slaapkwaliteit. Het hormoon melatonine zorgt ervoor dat je in slaap valt en goed doorslaapt. Als je te weinig van dit hormoon aanmaakt, kun je te maken krijgen met slaapproblemen. Een te laag melatonine-gehalte kan veroorzaakt worden door te weinig serotonine of progesteron, wat weer komt door teveel stress of een slechte darmwerking of trage schildklier.
  • 5. Een ongezonde darm- en leverfunctie

    Tot slot dragen je lever en dikke darm bij aan je hormoonbalans. Ze voeren stoffen af die het lichaam niet nodig heeft. Wanneer je darm- en lever niet goed functioneren, kan het gebeuren dat hormonen niet goed worden afgevoerd wanneer hun taak erop zit. Hierdoor ontstaat een hormonaal disbalans waar klachten bij horen als een vette huid, haaruitval, eczeem en een vervelende lichaamsgeur kunnen dan het gevolg zijn.

Welke klachten horen bij een verstoord hormoonbalans?

Er zijn verschillende symptomen die wijzen op een verstoorde hormoonbalans. Ik heb tien veelvoorkomende klachten voor je op een rijtje gezet. Benieuwd hoe het met jouw hormonale balans gaat? Doe dan hier de gratis en anonieme test en krijg direct een score!

Hoe krijg je je hormonen weer in balans?

Nu we begrijpen waardoor je hormonen uit balans kunnen raken en hoe je het kunt herkennen, is het zaak om te weten hoe je je hormonen weer in balans kunt krijgen.

Op deze pagina geef ik 10 simpele tips om je hormonen in balans te krijgen. Zo kan je direct aan de slag! Heb je meer ondersteuning nodig, zou je graag houvast willen en professionele coaching om je hormonen weer in balans te krijgen? Plan dan een geheel gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij in. Ik vertel je graag meer over de opties zoals  mijn persoonlijke coaching