Gezond leven is plannen

PLAN GEZOND ETEN IN, WAAR JE OOK BENT

 Je bent aan het einde gekomen van het programma, een nieuw begin voor jou. Ik wil je graag nog een paar extra  handvaten meegeven.

Je hebt heel veel geleerd de laatste 8 weken en ik hoop van harte dat je je nieuwe levensstijl vast weet te houden omdat je jezelf een stuk fijner voelt! Je straalt weer, voelt je energieker en haalt alles uit het leven wat erin zit. Nu is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Je kunt de weekmenu’s als leidraad gebruiken. Wellicht wil je nu helemaal zelf je weekmenu’s samenstellen, ook helemaal fantastisch!

Maar voordat we onszelf weer voorbij hollen, van meeting naar meeting, van kantoor naar crèche, van thuis naar muziekles, … Moet we stil blijven staan bij wat we in onze mond steken. Het loont nochtans om hieraan aandacht te besteden. Met een beetje planning bouw je vlot een gezond eetschema op: thuis, onderweg, op school voor je kroost, …

Stem jouw aanpak af op je eigen voorkeuren en kookvaardigheden, planning en doelen. Laat je inspireren door mijn recepten en tips.

  1. Maak je menu op een vast moment.
  2. Plan op een vast moment in de week,  wat en wanneer je gaat eten.
  3. Leg jouw agenda samen met die van je huisgenoten en hou rekening met ieders plannen en voorkeuren. Wie eet wanneer (niet) mee? Wie kookt wanneer? Hoeveel tijd heb je om te koken en te eten? Denk ook aan etentjes buitenshuis of verzin ideeën voor lunchpakketten
  4. Plan alle eetmomenten.

Denk over alle eetmomenten na wanneer je jouw menu maakt: ontbijt, lunch, tussendoortjes, avondmaaltijd. Zo vermijd je verrassingen. Lopen de meeste eetmomenten al goed? Plan dan alleen de maaltijden die stroever gaan.

Varieer

Gezond eten is alles behalve eentonig. De variaties zijn eindeloos zoals je tijdens de 8 weken hebt kunnen ervaren. Wissel bijvoorbeeld bij het ontbijt 3 favoriete gerechten en wissel deze met elkaar af. Kies telkens voor een andere groente- of fruitsoort, ruil je fruit eens in voor een ei of een handvol ongezouten noten. Eet de ene dag speltbrood en de andere een notenbrood of een soep, zoete aardappelen, quinoa of groente pasta. En combineer ze afwisselend met vis, vlees, ei, peulvruchten, andere vervangproducten.

  • Volg de seizoenen.

Kies voor seizoen gerechten, bijvoorbeeld in de herfst en winter een ovenschotel, stoofpotje, soep. In de zomer smaakt rauwkost en koude salade heerlijk. Eet groenten, fruit en vis zoveel mogelijk volgens het seizoen.

  • Voer een restje dag in.

Barst je koelkast en je diepvries vaak van de restjes? Las dan een restje dag in. Eet af en toe een restje van je avondeten als lunch. Of pimp het met een omelet, extra groenten, kruiden.

  • Hou je zoveel mogelijk aan je weekmenu.

Wijk niet te veel af van je weekplanning. Maar laat jezelf ook niet tegenhouden om af en toe spontaan buitenshuis iets te gaan eten. Doe je dat vaak? Maak dan je menu en boodschappenlijstje voor maar drie of vier dagen per week.

Plan ‘prepmomenten’ in

Gaat het weekplannen je goed af ? Stippel dan ook ‘prepmomenten’ uit voor je week. Bereid dan je maaltijden geheel of gedeeltelijk voor. Maak in het weekend bijvoorbeeld een grote pan soep. Bereid granola en notenbrood voor je ontbijt die week. Of snijd op zondagavond al de wok groenten die je op maandag zult gebruiken in je gerecht. Geef je gezonde voorbereidingen een slimme plaats. Plaats gesneden groenten bijvoorbeeld op ooghoogte in de koelkast, in een doorzichtig afgesloten potje. Start je nog maar net met weekmenu’s? Maak dan af en toe een dubbele portie klaar en vries de helft in. Zo zet je op dagen dat het snel moet gaan in een-twee-drie iets gezonds op tafel.

Boodschappenlijst

Een boodschappenlijstje kan je heel wat tijd besparen bij het winkelen. Bovendien helpt het je om gezonde inkopen te doen, geld te besparen, geen voedsel te verspillen.

  • Een goede voorbereiding is het halve werk.

Maak een boodschappenlijstje op basis van je weekmenu. ­ Denk aan het ontbijt, de lunch, de avondmaaltijd en tussendoortjes. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. ­

  • Wat ligt er nog in de koelkast, diepvriezer en voorraadkast? Dat kan je al van je lijstje schrappen. ­
  • Zet vooral gezonde producten op je lijstje: plantaardig en onbewerkt.
  • Noteer hoeveelheden bij je boodschappenlijstje. Hou er bij groenten rekening mee dat deze inslinken. Pasta en rijst nemen toe in volume bij het koken. ­
  • Rangschik je boodschappen per afdeling in jouw supermarkt of volgens jouw eigen gezonde route. ­

Maak een standaard boodschappenlijstje. Op drukke momenten word je zo snel herinnerd aan de belangrijkste producten die je in huis moet halen. ­

Hang altijd een briefje aan de koelkast zodat je direct het product kan noteren op het moment dat je merkt dat iets op is. Nadien vergeet je het vaak weer.

Ik wens je heel veel levensplezier met je nieuwe levensstijl!

Lieve groet, Inge