Kennismaking met: Meditatie Hier & Nu

Gun jezelf deze tijd.

Kort nadat ik met Yoga begon stond ik thuis dagelijks op de mat, en al snel merkte ik dat ik fysiek fitter werd. Maar toch miste er nog iets, waarvan ik gehoopt had dat met Yoga te bereiken.

Zie jouw geest of gedachten als een soort gereedschap. Mediteren is een techniek om dit gereedschap te leren gebruiken.

De eerste stap is om het goed te leren gebruiken, is door het te observeren. Hoe werkt het? Wat kan ik er mee? Daarna kan jij het zo effectief mogelijk gebruiken.

Meditatie is een natuurlijke manier om jouw geest te leren kennen en te trainen. Het trainen van de gedachten is absoluut niet eenvoudig. Het vergt wel wat oefening.

Dit is ook niet raar. Als jij dit nog nooit gedaan hebt, zijn jouw gedachten in feite al jouw hele leven ‘de baas’ over jou.

Jouw gedachten bepalen bijvoorbeeld wat jij eet en hoeveel jij eet. Of jij gaat sporten, of voor de TV gaat hangen. Of jij vroeg op staat, of lang in jouw bed blijft liggen. Etc. Jouw gedachten doen in principe wat ze willen doen.

Onzin?

Hoe vaak kan jij succesvol tegen jezelf zeggen – ‘Ok, nu stoppen met zorgen maken en alleen maar positieve gedachten denken’ – ?

Jouw gedachten zijn dus de baas. Meditatie kan er voor zorgen dat jij meer controle krijgt over deze gedachten. Meer controle, zodat jij je minder laat leiden door emoties en daardoor hebben deze minder grip op jouw.

Meditatie probeert deze problemen niet op te lossen, maar jouw houding ten opzichte van deze problemen te veranderen. Wat meer ontspanning creëren eigenlijk.

Als jij wat meer ervaring hebt met mediteren gaat het meer om de ware aard van deze gedachten te observeren en te leren begrijpen.

Jouw gedachten zijn er nog wel, maar jij neemt ze eigenlijk niet meer persoonlijk. Ze zijn er, jij bent je ervan bewust dat ze er zijn, en jij bent er tevreden mee. Wat deze gedachten ook mogen zijn.

Ik moet er eerlijk bij zeggen dat dit soms best lastig uit te leggen en te begrijpen is. Mediteren en de voordelen van meditatie kun jij dan ook alleen hebben door te oefenen en het zelf te ervaren.

Gun jezelf deze tijd en ervaar wat het met jou doet.

In het Boeddhisme betekent compassie zowel compassie hebben voor anderen als voor jezelf. Jij kan simpelweg geen compassie voor anderen hebben als jij niet eerst compassie hebt voor jezelf.

Lieve groet, Inge