Wanneer we het over te hoog oestrogeen hebben spreken we eigenlijk van oestrogeendominantie. Dit wil niet per se zeggen dat je nou superveel oestrogeen aanmaakt, maar juist dat de verhouding tussen progesteron en oestrogeen niet in balans is. Dus ten opzichte van progesteron wordt er meer oestrogeen aangemaakt. Dit kan zorgen voor een aantal vervelende klachten:
Oestrogeendominantie kan door verschillende oorzaken ontstaan. Denk aan: een tekort aan progesteron, afwijkend schildkliermetabolisme (waaronder hypothyreoïdie), te lage bijnieractiviteit (waaronder lage Cortisol en DHEA), medicijngebruik en ziektes, verstoringen en aandoeningen die het oestrogeenniveau of progesteronniveau beïnvloeden (bijvoorbeeld verstoorde hormoonafbraak in de lever).
Chronische stress wordt tevens gerelateerd aan oestrogeendominantie; chronische stress zorgt voor een teveel aan het hormoon cortisol in het lichaam, wat voor een toename van oestrogeen zorgt.
Door toenemend gebruik van chemicaliën komt het lichaam steeds meer in contact met stoffen die invloed hebben op de hormoonhuishouding. Een voorbeeld hiervan zijn de xeno-oestrogenen ofwel pseudo-hormonen. Deze pseudo-hormonen hebben een oestrogeenachtige werking in het lichaam of blokkeren, verminderen of versterken de werking van de lichaamseigen hormonen en worden gezien als hormoon verstorende stoffen.
Hormoon verstorende stoffen, ofwel EDC’s (Endocrine Disrupting Chemicals) zijn stoffen die direct invloed hebben op je hormoonhuishouding. Zij veranderen functies van het hormonale stelsel en hebben zo een negatieve invloed op onze gezondheid (en die van onze toekomstige baby’s). Het gaat hierbij om synthetische stoffen die wij moeilijk af kunnen breken. En wat gebeurt er als wij stoffen niet goed af kunnen breken? Die worden opgeslagen. En dan met name in onze vetrijke weefsels, zoals borsten, hersenen, buikvet, of het vet rondom onze organen. Je krijgt deze stoffen binnen via ons voedsel, water, maar ook in mindere mate via de lucht en huid. Er zijn periode waarin je meer vatbaar bent voor deze stoffen, bijvoorbeeld als baby in moeders buik, als heel jong kind, of als puber. Maar dat neemt niet weg dat je ook in alle andere periodes van je leven wordt beïnvloed door deze stoffen. Dan denk je vast ja het zal wel, maar deze stoffen die je niet hoort en ziet máár wel degelijk binnenkrijgt kunnen echt een heel groot effect op je gezondheid hebben. En het is eigenlijk bizar dat hier nog zo weinig over gesproken wordt.
Deze stoffen hebben een negatief effect hebben op onze hormoonhuishouding. En dus weer een extra belasting op ons systeem zijn. En dat naast alle externe belastingen die wij al moeten verwerken. Denk aan stress, slechte voeding, slecht werkende darmen etc. Maar wist je dat deze hormoon verstorende stoffen ook echt verstrekkende gevolgen kunnen hebben? Door interne vervuiling en opstapeling van deze stoffen komen er allemaal ontstekingsreacties op gang. Verschillende studies laten zien dat deze EDC’s worden geassocieerd met cyclusklachten, endometriose, vruchtbaarheidsproblemen en PCOS. Maar deze stoffen worden ook geassocieerd met bepaalde kankers, schildklierproblemen, autistische stoornissen, adhd, het metabolisme, darmproblemen, diabetes type 2, prostaatproblemen en foetale groei. Best een belangrijk dingetje dus wel die hormoon verstorende stoffen.
Je zou eigenlijk beter kunnen vragen: Waar zitten deze stoffen niet in? Ik ga het je vertellen:
Ik begrijp dat je na het lezen van bovenstaande lijst een beetje moedeloos bent geworden. Maar geen zorgen, ik help je met mijn programma op weg om je oestrogeen te verlagen. Het is natuurlijk niet geheel te voorkomen dat je deze stoffen binnenkrijgt. En heus, als jij lief bent voor je lichaam en er goed voor zorgt kan het echt wel wat hebben. Maar je kunt natuurlijk wel proberen deze stoffen zoveel mogelijk te vermijden om de schade te beperken en mocht je een dochter hebben dan kun je haar hier ook beter in begeleiden tijdens het opgroeien tot jonge vrouw.
Er zijn een aantal maatregelen die we kunnen treffen om je oestrogeen te verlagen.